Indlæg i skoledebattenSkolesammenligninger ! Det glade pip !!


Inden man falder helt i græmmelse over de tabeller, der for øjeblikket vises i landets aviser, og hvor Farsø er placeret temmeligt lavt, vil jeg gerne påpege et par ting, der gerne skulle demonstrere, at man ikke kan sammenligne skoler på det grundlag.

Det er useriøst brug af tallene fra en i sig selv tåbelig tænkning omkring gennemsnitsberegninger. Nu kan man jo selvfølgelig let slynge den slags påstande ud, men jeg vil gerne forsøge at begrunde det ved at give et par eksempler på, hvor gennemsnit kan give mening, og hvor de ikke kan.

At selve karakterskalaen overhovedet ikke er egnet til den slags beregninger, er der desværre ikke plads til at komme ind på her.. Men selv om den var, kunne den alligevel ikke bruges, som de offentliggjorte tabeller gør.

Først et eksempel på rimelig brug af gennemsnit. Hvis en elev gennem mange måneder har haft et gennemsnit på 8 i engelsk, kan det fortælle, at den pågældende ligger placeret nogenlunde i midten og er temmelig stabil. Det kan siges at fortælle lidt om den pågældende elev.

Men når man blander gennemsnit af flere fag, bliver det fuldstændig grotesk. Man siger somme tider : Hvad er højest Rundetårn eller et tordenskrald ? Her kan alle se, at det er usammenlignelige størrelser. Jamen en gennemsnitskarakter for en elev indeholder bl. a. gennemsnittet af et kraftspring og bøjning af tyske verber. Det er da lige så vanvittigt.

Lad os for enkelhedens skyld tænke os, at et afgangsbevis kun var baseret på to fag. Vi tænker os yderligere, at karaktergennemsnittet er 8. Hvad fortæller det så ?

Det kunne være, at eleven har fået 8 i begge fag . Men det samme karaktergennemsnit kunne også skyldes karaktererne 03 i det ene fag og 13 i det andet.

Altså, et gennemsnitstal er for det første i denne sammenhæng både statistisk og matematisk set en misforståelse. Men det fortæller heller ikke spor om den pågældende elev.

Når så det hele tilmed føres op på skoleniveau, bliver det helt tåbeligt. Jeg ved ikke, hvordan Farsø's skoler ligger placeret. Men jeg bliver i hvert fald ikke klogere af at se tabellerne i aviserne.

Derfor kære skoleansvarlige !!! Det kan godt være, at meget skal laves om, men lad ikke denne undersøgelse være begrundelsen for det..

Med venlig hilsen

Bent Nedergaard , cand. pæd.
Ullitshøjvej 128
9640 Farsø


Tilbage til oversigten.

Hvis du vil svare på ovenstående og have dit svar bragt her, skal du sende det til webmaster på nedenstående emailadresse.
Du kan skrive det direkte i dit emailprogram, eller du kan skrive i Words, Works ell. lignende og sende det som vedhæftet fil.
Vi optager ikke anonyme indlæg. Derfor skal der underskrives med navn og adresse.

Med venlig hilsen